Routekaart Urban City Footgolf
Klaar voor de start?
Routekaart Urban City Footgolf
Klaar voor de start?
De eerste hole start vanaf het terras bij Tapperij het Weeshuis. Nadat je vanuit de ‘kuil’ de Hoogstraat hebt bereikt, speel je in noord-westelijke richting, richting het Stedelijk Museum. Je hebt HOLE 1 bereikt als je de bal tegen het 'buitenhek' weet te raken.
Dit museum werd in 1899 opgericht en is sinds 1940 gevestigd in het Sint Jacobs Gasthuis hier aan de Hoogstraat in Schiedam. Het huidige gebouw is in 1789 in neoclassicistische stijl herbouwd en functioneert sinds 1940 als museum.
De eerste hole is achter de rug. Meegevallen? De volgende hole gaat vanaf de Hoogstraat naar beneden, richting het water. Je legt de bal op de hoogstraat op een meter of 5 afstand van het hek en schiet de bal over de appelmarkt heen.
Hole 2 eindigt op het moment dat je de laatste rode bloempot weet te raken!
Hole 2 is achter de rug en we gaan onze eerste echte uitdaging tegemoet. We nemen de mooie appelbrug om vervolgens de bal richting de 'vismarkt' te schieten.
Zodra de bal tegen de boom (midden op de vismarkt) weet te komen, heb je hole 3 succesvol volbracht.
Mocht je de bal in het water schieten. Haal hem eruit en tel een extra beurt bij het totaal erbij op.
Hole 4 loopt vanaf de Vismarkt over de Lange Haven (flink stukje rechtdoor) en het bruggetje bij de Bibliotheek ‘ de Korenbeurs’.
Het groene bankje tegenover de Korenbeurs is het eindpunt van deze hole. Indien deze lastig te raken is i.v.m. de drukte, dan is het beeld van de 'brandersknecht' (aan je linkerhand) een goed alternatief.
De brandersknecht was tot begin van de 20ste eeuw werkzaam in de jeneverindustrie. De brandersknecht vulde de 'kit' met heet water en werd boven de beslagbakken van het kiemende graan geleegd.
De Korenbeurs
De Korenbeurs was een plek waar vroeger handel werd gedreven in moutwijn, granen en spoeling. De beurs had een directe relatie met alle jeneverstokerijen gevestigd in Schiedam.
Het bouwwerk werd gebouwd tussen 1786 en 1792 in classicistische stijl. Er was een nieuw gebouw nodig doordat er in 1780 een nieuwe schutsluis was gekomen die ervoor zorgde dat het aantal handelstransacties enorm toenam. In 1872 is het gebouw gerenoveerd en in 1918 sloot de Korenbeurs officieel haar deuren.
In de jaren daarna heeft het gefunctioneerd als plek waar verschillende verenigingen samenkwamen of evenementen georganiseerd konden worden en sinds 2015 is het een openbare bibliotheek.
Daarnaast is er een terras aanwezig voor een lekker drankje.
Vanaf de Korenbeurs steek je ‘Dam’ over. De hole gaat iets naar beneden om vervolgens via een kleine slinger naar links en rechts bij de Oude Sluis ( om het water heen) aan te komen bij het Zakkerdragershuisje.
Schiet de bal tegen de muur van het historische punt van Schiedam.
Het zakkersdragershuisje
In het verleden was dit een gildehuis van de Zakkendragersgilde Sint Anthonis van Schiedam. In 1725 werd het huis gebouwd en het dak eindigt in een toren waar ook een klok inzit. In het verleden was dit een belangrijke post in de Schiedamse economie en de zakkendragersgilde van Schiedam is de enige gilde in Europa die nog bestaat.
Een zakkendrager was een persoon die vooral actief was in de haven. De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het sjouwen van zakken met goederen erin zoals meel, graan en turf. Deze werden van de schepen naar de pakhuizen gedragen of andersom.
Vroeger wanneer er een schip de haven binnenvoer werd de klok geluid en dan kwamen alle zakkendragers naar het gildehuis. Hier werden alle aanwezigen genoteerd en vervolgens werd er met dobbelstenen gegooid om te bepalen wie het werk zou krijgen. Degene die de hoogste ogen gooide kreeg de dienst.
Hole 6 gaat van start bij Cafe Sjiek richting de ‘Dam’. en hiermee wordt de terugweg ingezet. Als je de bal het holletje op hebt gekregen (let op : hij kan er aan de andere kant weer vanaf rollen) , sla je linksaf de Dam op.
Met een kleine 50 meter belandt je bij de bekende 'beursbrug'. Zorg dat je aan de overkant krijgt en sla aan de overkant, rechtsaf.
Raak jij het ‘verboden in te rijden’ bord’ in zo min mogelijk beurten ?
Met het water telkens aan je rechterhand, gaan we van start met hole 7! De hole gaat over een lang recht stuk over de Lange Haven, op weg terug richting de Appelmarkt.
Let op de tegemoetkomende auto’s en eindig deze hole weer door de bal tegen ‘ de rode bloempot te schieten bij de Appelmarkt!
Nationaal Jenever Museum
Het Nationaal Jenevermuseum is sinds 1996 gevestigd in deze voormalige moutwijnbranderij en destilleerderij genaamd De Locomotief. Schiedam wordt soms ook wel de jeneverhoofdstad van de wereld genoemd vanwege de rijke jeneverhistorie.
In het museum kun je de geschiedenis vinden van jenever en Schiedam. Daarnaast is er nog steeds een actieve branderij waar je kunt zien hoe de jenevers worden gestookt. Ook is er een proeverij in het museum aanwezig waar je de gestookte jenevers kunt komen proeven.
De Havenkerk
De Havenkerk werd in 1824 in de Dorische stijl gebouwd en heeft een tempelachtige uitstraling. Het was de bedoeling dat het gebouw de omgeving zou imponeren met haar machtige zuilen. Het interieur werd in de loop van de 19e eeuw voorzien van een (neo-)barok interieur. Dit interieur was vrij duur en tekende de welvarendheid en macht van de families die dit financierden. De kerk werd tot 1967 gebruikt voor erediensten en heeft daarna nog bijna 40 jaar gefunctioneerd als plek voor de diensten van de protestantse gemeente Maasbach Wereldzending.
In 2010 werd het rijksmonument gekocht door de Stichting tot Restauratie en Instandhouding. Sinds 2018 is de kerk stapsgewijs opgeknapt. Nadat het met de oorspronkelijke functies gedaan was, wordt de kerk gebruikt als locatie voor evenementen.
De weg wordt vervolgt langs het Nationaal Jenever Museum. Echt de moeite waard om hieronder even het stukje te lezen of een tussenstop te maken om even binnen te kijken!
Nadat je het museum bent gepasseerd, kom je bij de Havenkerk uit.
Als de bal tegen het bankje, recht tegenover de Havenkerk wordt gespeeld - is ook hole 8 een feit!
Het einde komt in zicht en de laatste hole gaat van start! Speel de bal over de Lange Haven tot aan de Taansteeg (op de hoek van chocolaterie De Bonte Koe).
Zodra jullie de bal ‘ op’ de hoogstraat weten te krijgen, ben je op het eindpunt van deze tour gekomen en hebben jullie een drankje verdiend!